Thursday, April 15, 2010

Beli Kereta, Jual Kereta...untung atau tidak...???



Beli kereta Baru..memang seronok....macam dalam lagu " ku pandu kekiri ku pandu kekanan.. kemana sahaja.." dan itu tanda ada peningkatan dalam kewangan kita. Tapi beli kereta juga boleh membuat kan kita senak otak dan perut. Pengalaman aku menjadi salesman kereta selama 3 tahun banyak mengajar aku..dan aku nak kongsi dengan pembaca.


Banyak sebenar tips-tips nak beli kereta baru atau pun 2nd hand, kira baru lah tu sebab kita baru beli..MASA aku jadi selasman bermacam-macam ragam yg aku jumpa. nak gelak ada, kesian pun ada. Tapi aku nak kongsi satu cerita... customer aku dulu. Masa dia datang nak beli kereta dengan aku.. dia ada kereta lama yg nak trade-in. Aku tengok keta dalam keadaan standart. Cantik dan kemas. Tapi kereta dia agak kurang popular. Populariti sesebuah jenis atau jenama kereta memain kan peranan penting. Aku call dealer used car ku...nyatakan kereta yg mahu di trade-in. "aiyakk.. aboy ini keleta susah mau juai lah aboy.... tarak famous. " Alaaa boss u datang dulu lah tgk.. kereta cantik saya check excident free..kaler original.. semua cantik lagi." ok lah boy saya datang tapi tak janji mahu angkat arr"
Aku termenung tgk customer yg tengah sibuk membelek model kereta yg hendak di beli nyer. ermm payah nak closed ni...bisik hati aku. " Encik kereta lama ada hutang bank lagi tak? saya nak tahu sebab nak buat calculation. " ader 1 tahun lagi lah boy..... Uiks kereta dia baru 5 tahun. ermm berduit dia ni..aku check dgn bank memang betul dan baki nyer tak banyak. Aku kira..kalau dia trade -in leh dapat extra duit lagi. ishh...terre dia ni. Aku pun korek cerita lagi. customer ni kat dia dah 4 kali tkar kereta...semua pakai 5 tahun jer maximum. Masa beli kereta yg pertama dia kumpul down payment banyak...dekat RM 15k. Oooo sebab tu baki hutang dia tak banyak...loan pun ambik 5 tahun jer. Ooo now aku faham dia pakai kereta tapi tak nak maintain... biasa lah lepas 5 tahun biasa nyer kereta akan meragam macam-macam. So dia jual semasa kereta tu dalam keadaan baik. dan harga trade-in kereta lama juga tinggi sebab keadaan dan faktor umur kereta. pandai dia ni. di pendek kan cerita segala urusan lancar....kereta lama jual kereta baru loan masuk pagi petang dah lulus....antara kes aku yg paling best.
anatara jenama kereta terbaru dalam pasasan negara

kalau korang faham maksud aku...kita beli kereta mesti ikut kemampuan bayar dan kegunaan kita. memang lah ada yg tak mampu. Tapi beli kereta sampai 9-10 tahun loan. jangka hayat kereta pun tu..tak sampai pun lama tu..(keadaan baik) bayang kan korang nak bayar loan keta nak maintain barang rosak lagi....Now aku dengar kerajaan pun dah nak mansuhkan loan 9-10 tahun ni sebab tak sesuai. Yg rugi sebenar nyer pembeli...9 tahun tanggung hutang dan interest. Nak jual tak boleh sebab hutang banyak lagi....dan kalau boleh jangalah amal kan Zero downpayment. letih oo esok nak bayar...


Nak jual kereta lama (trade-in) jga kena hati-hati, pasti kan panel used car, berapa harga kereta, follow-up setiap bulan sama ada used tu bayar tak baki hutang. Sesetengah used car tak settle terus hutang kereta lama di bank, mereka akan sambung bayar installment kita. Bila dah tak bayar, pihak bank akan cari kita...sebab perjanjian sewa beli kereta lama antara kita dan bank bukan dengan used car. Ini banyak terjadi...kawan aku sendiri kena last-last dia pi beli balik keta dia kat used car tu...bagi adik dia pakai. Lagi satu jangan lah percaya dengan selesman yg declare dia boleh buat document gaji palsu untuk lepas kan loan..that all bullshit. Bukan murah depa charge u..mahal..kalau tak lepas..burn macam tu jer. Bak kata pepatah "Pakai baju ikut badan sendiri" lah beb.... That all aku nak kongsi kali ni..pada yang dah terkena redha jer lah. Pada yang baru nak beli timbang-timbang lah nasihat aku yea...
pada salesman yang kaki kencing kat luar tuu...haram bagi anak bini makan oooo..... (tapi bukan semua salesman kaki kencing ada yg baik macam aku ekekekek)

aku list kan supaya korang senang tengok..

Tips-tips Mebeli kereta dan menjual kereta.

1- Pasti kan budget mengikut kemampuan berhutang.
2- Beli kereta mengikut kegunaan, bukan bermegah (kalau Jutawan tak kisah ler....)
3- Sediakan wang pendahuluan, kalau dapat banyak lagi bagus...
4- Jangan ambik jangka hutang terlalu lama maximum 5-7 tahun jer. Klu dapat less dr 5 tahun lagi cantik
5- Pasti kan semua documet kewangan dan peribadi untuk tujuan beli kereta jer..buat note sikit kat copy supaya document tak di ekplotasi kan
6- Jangan mudah terpedaya dengan janji " document saya leh buat kasi lulus bro tapi kena bayar" that all bullshit!!!!!!
7- Pasti kan bila menerima kereta dalam keadaan yang Perfect....
8- semak tempoh jaminan pengilang dan syarat-syarat nyer..
9- tanya jer apa-apa soalan tentang kereta yg dah di beli walaupun soalan bodo, kamu ada hak!
10- Buat lah price list shopping dulu..banding kan harga dan promosi..setiap pengeluar dan showroom tidak sama.

11- pastikan kereta trade-in anda dapat di tangan used car bertauliah. ( ada syarikat)
12- pastikan juga di mana lokasi kedai used car
13- jangan amal kan " Kereta sambung bayar" masaalah banyak di kemudian hari.
14- Buat follow up dgn bank tentang kereta trade-in sama ada dah settle ker atau masih berhutang...pasti kan di bayar setiap bulan. Jgn sampai 5 bulan used car tak bayar baru sedar.
15- pandu lah kereta berhati-hati...enjoy with ur new car.

16- Kereta adalah investment yg merugikan tak kira apa model sebab kereta susut nilai..tak sama seperti beli rumah beli 120k simpan 5 tahu dapat jual 250k..Untung....

model ini mempunyai nilai jual balik yang baik

Jenama dari Korea yg terkenal.

antara jenama idaman ramai BMW

gambar-gambar carian dari google

5 comments:

  1. salam tuan rumah...terima kasih diatas perkongsian di atas..cuma nak tanya kalau nak beli 2nd hand ni apa soalan yg wajib dan sewaktu dengannya yg perlu di listkan utk dilontarkan pada salesman?
    sbb salesman takkan cakap semua kalau kita tak tanya..nak tanya plak, kena la tau serba sket.

    ReplyDelete
  2. WOW just what I was searching for. Came here by searching for pavisse

    Here is my homepage ... showrooms after days of heavy

    ReplyDelete
  3. salam

    tk atas perkongsian maklumat.

    saya ada soalan:

    1- Mana untung guna orang tengah atau tidak semasa membeli kereta baru?

    2- Adakah semua sykt bagi diskaun utk pembelian kereta model baru?

    3- Salesman pula brp komisyen yg dia dpt utk 1 kereta rm100k cthnya

    ReplyDelete
  4. Apakah Anda ingin pinjaman untuk memulai atau tumbuh bisnis yang ada? Ibu Bernice Louis Pinjaman Perusahaan (BLC) telah datang untuk membuat impian Anda menjadi kenyataan. Kami memberikan pinjaman kepada individu swasta atau pemerintah dan Perusahaan dengan tingkat bunga 2% pada setiap jumlah yang dibutuhkan dan dengan jadwal pembayaran yang fleksibel. Hubungi Mrs. Bernice Louis untuk Anda PINJAMAN hari ini melalui email: bernicelouisloancompany@gmail.com atau tel: +15022653621

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum dan salam sejahtera

    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya IBU HERAWATI seorang TKW dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI SYHE MAULANA yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya saya juga mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor Togel/lottrey toto 4D dr hasil ritual/ghaib melalui jarak jauh dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pembantu rumah tanggah di selangor malaysia, sy sangat berterimakasih kepada AKI SYHE MAULANA dan tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKW, AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. jika anda ingin seperti saya kunjungi situs/website  ☎ KLIK DISINI RITUAL PESUGIHAN DUNIA GHAIB


    ReplyDelete